top of page

Het verschil tussen een manueel therapeut en de reguliere fysiotherapeut

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2020
Manuele therapie is een specialisatie die je kan volgen nadat je je opleiding fysiotherapie hebt behaald. Andere voorbeelden van specialisaties na de opleiding fysiotherapie zijn kinderfysiotherapeut, sportfysiotherapeut, oncologisch fysiotherapeut of dierenfysiotherapeut. Op oncologisch fysiotherapeut na, het behandelen van mensen met kanker, beschrijven de andere specialisaties exact wat je er van kan verwachten. Bij een manueel therapeut is dit anders. Iedere fysiotherapeut leert namelijk manuele handelingen te verrichten, zoals massage. Dus wat is een manueel therapeut nou eigenlijk?

Een manueel therapeut wordt in de volksmond kraker genoemd. Je leert namelijk een aantal manuele vaardigheden waardoor je gewrichten kan manipuleren (kraken).

Manuele therapie gaat echter veel verder dan alleen het trucje van het kraken. Je bent gespecialiseerd in alle wervelkolom gerelateerd klachten zoals hoofdpijn vanuit je nek, rugpijn met uitstraling in de benen, nekpijn met uitstraling in de arm en alle andere mogelijke combinaties.


Tijdens de opleiding ga je dieper in op de anatomie en de werking van de gewrichten en de spieren van de schouders, heupen, knieën, enkels en de wervelkolom. Je leert alle structuren die vanuit de wervelkolom komen en de invloed die zij kunnen hebben op het moment dat ze onder druk komen te staan. Denk hierbij aan zenuwen die spieren reflexmatig aangespannen kunnen houden, lymfevaten die de verzuring in je spieren niet meer opruimen en bloedvaten die de spieren en gewrichten niet meer goed voorzien van bloed. Tevens wordt er veel tijd besteed aan de invloed die stress en een gezonde leefstijl op het lichaam kunnen hebben.

Waar fysiotherapeuten voornamelijk op de locatie van de gevoelde pijn werken, leren manueel therapeuten te herleiden welke structuren in het lichaam die regio besturen. Makkelijk gezegd behandelen we niet lokaal, maar vanuit de basis.

In Amerika is het verschil makkelijk weer te geven. Wanneer je moet revalideren na een operatie of een ongeluk dan kom je bij de fysiotherapeut terecht om weer goed te leren bewegen.

Als je last heb van lichamelijke klachten van iedere andere aard dan kom je bij de chiropractor (de kraker). Dit beroep is in Nederland niet officieel geregistreerd en ter vervanging daarvan bestaat de opleiding tot manueel therapeut. Hier moet ik wel de kanttekening bij plaatsen dat chiropractoren eigenlijk nog verder ontwikkeld zijn dan manueel therapeuten omdat zij ook bloedonderzoek mogen doen en röntgenfoto’s mogen maken en beoordelen, het zijn eigenlijk halve dokters. Omdat dit beroep niet officieel geregistreerd is in Nederland wordt dit ook niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Iets wat met manuele therapie wel het geval is.

Bijna alle sporters en verenigingen op topniveau hebben tegenwoordig een manueel therapeut aan zich verbonden, puur en alleen omdat deze sneller tot goede resultaten kunnen komen.

Manuele therapie is nog lang niet bij iedereen bekend maar wel voor iedereen toegankelijk. Hopelijk heeft u op deze manier meer inzicht gekregen in wat ik doe en mag ik u een keer begroeten in mijn praktijk wanneer u dat nodig acht.

Recente blogposts

Alles weergeven

De Invloed van Koudetraining op onze gezondheid

Een van de belangrijkste aspecten in onze praktijk is dat we je willen helpen met het bewust worden van je lichaam en het begrijpen van je pijnklachten. De laatste tijd hebben wij zelf steeds meer erv

De invloed van grounding op onze gezondheid

Een van de belangrijkste aspecten in onze praktijk is dat we je willen helpen met het bewust worden van je lichaam en het begrijpen van je pijnklachten. De laatste tijd hebben wij zelf steeds meer erv

De Invloed van Breathwork op onze gezondheid

Een van de belangrijkste aspecten in onze praktijk is dat we je willen helpen met het bewust worden van je lichaam en het begrijpen van je pijnklachten. De laatste tijd hebben wij zelf steeds meer erv

Comments


bottom of page