top of page
a2f0b4d0-1483-4a13-ad31-19795543f00b.jpg

ademhaling & breathwork

Je longvolume is de belangrijkste factor als het gaat om een langer en gezonder leven. 

Ademhaling

Mondademhaling

Is een van de meest voorkomende reacties op stress en is ook een van de grootste oorzaken van veel klachten in onze huidige maatschappij. Mondademhaling zorgt voor een minder goede zuurstofopname in het lichaam waardoor klachten kunnen ontstaan als een hoge bloeddruk, hypertensie, hoofdpijn, depressie, verandering van de gezicht-structuur en een verminderde mondflora.

 

Neusademhaling

Verbetert de bloeddruk en de spijsvertering. Het reguleert stress, slaap, hartslag, menstruatie, erectiestoornissen, de temperatuur in je lichaam, stemmingen en emoties. Het linker en het rechter neusgat hebben verschillende functies en samen creëren ze balans in het lichaam. 

 

De neus is de stille krijger; de poortwachter van ons lichaam, farmaceut voor onze geest en windwijzer voor onze emoties.

 

Uitademing

Het diafragma, het middenrif, is de belangrijkste ademhalingsspier. Deze fungeert ook als pomp voor alles wat zich in je borstkast bevindt, we noemen dit de thoraxpomp. Een goede uitademhaling stimuleert allereerst het uitduwen van ‘oude’ lucht. Daarnaast is het een belangrijk en vaak vergeten onderdeel voor het vergroten van je longvolume. 

 

Een gemiddelde volwassene gebruikt slechts 10% van de capaciteit in het middenrif.

Dit verhoogt de bloeddruk, overbelast het hart en veroorzaakt vaak tal van circulatie problemen.

De ademhaling uitbreiden naar 50-70% van de middenrif capaciteit zal de cardiovasculaire stress verlagen en het lichaam in staat stellen efficiënter te functioneren. 

Om deze reden wordt het middenrif soms aangeduid als het tweede hart omdat het de snelheid en de kracht van de hartslag beïnvloed.

 

Middels oefeningen is het mogelijk om je longcapaciteit binnen een paar weken te vergroten en je middenrif hoger te laten rijzen en verder te laten zakken.

 

Langzaam ademen

Ademhaling heeft een belangrijke functie in het verwijderen van afvalstoffen. Van elke 1000g die je af valt verlaat 850g het lichaam via de longen in de vorm van CO2 en waterdamp. De longen zijn het gewicht regulerende systeem van het lichaam.

 

Minder ademen zorgt ervoor dat er op efficiëntere wijze meer energie geproduceerd wordt. Een snelle en paniekerige ademhaling zorgt voor het uitstoten van meer CO2. Zelfs een korte tijd met meer ademhalingen dan gebruikelijk beïnvloedt de bloedstroom naar spieren, weefsels en organen wat een negatief effect heeft op de stofwisseling. 

 

Symptomen van overademen zijn: licht in het hoofd worden, verkrampen, hoofdpijn, flauwvallen, geagiteerd, verward of angstig worden en glazig uit je ogen kijken. Ook zenuwtrekken horen in dit rijtje thuis.

 

Longen nemen bij een gemiddelde ademhaling ongeveer een kwart van de beschikbare zuurstof op, het merendeel wordt weer uitgeademd. Wanneer je langzamer ademt wat gelijk staat aan het verlengen van je in-en uitademing, stel je je longen in staat om meer te absorberen in minder ademhalingen.

 

Minder Ademen 

Tegenwoordig worden 12-20 ademhalingen per minuut als normaal beschouwd. Dat is ongeveer 2x zoveel als voorheen. We leven in een cultuur van overademers.

De sleutel tot gezondheid is een bewuste in- en uitademing waarbij de lengte een doorslaggevende factor speelt.

Hierdoor gaat je bloeddruk omlaag, je hartritme variabiliteit gaat omhoog en je krijgt meer energie. 

 

Langzamer en langer uitademen leidt tot een hoger CO2 niveau. Met die extra CO2 verkrijgen we een beter uithoudingsvermogen, doordat de maximale longinhoud wordt vergroot. Dit verhoogt het atletisch vermogen en resulteert in een langer en gezonder te leven.

 

Adem Inhouden

In de basis van de hersenstam liggen chemoreceptoren die de hoeveelheid CO2 meten. De relatie tussen de chemoreceptoren en de hersenen zorgt voor het in balans houden van de CO2 in het lichaam wat resulteert in sneller of langzamer adem halen. Het CO2 niveau en niet de hoeveelheid zuurstof is verantwoordelijk voor ons ademritme.

 

Tegenwoordig halen slechts weinig mensen optimaal adem. Personen met de grootste angsten vertonen over het algemeen de minst-optimale ademgewoonten. Door mensen met angst bewust te maken van hun adem en ademretentie, het vasthouden van de adem, werken onze behandelingen vaak nog effectiever. Waar we naar streven is dat de chemoreceptoren en de rest van de hersenen flexibeler reageren op wisselende koolstofdioxideniveaus.

 

Sport Prestaties

Chemoreceptorflexibiliteit is een van de belangrijkste kenmerken waardoor topatleten zich onderscheiden van goede atleten. Mensen die hun chemoreceptoren hebben getraind om een extreme wisseling in CO2 te verdragen, presteren beter. Het trainen van deze chemoreceptoren is precies wat er gebeurt tijdens onze breathwork sessies.

 

Auto-immuunziekten

Deze ziekten ontstaan omdat het immuunsysteem overactief is en daardoor gezonde weefsels aanvalt. Gewrichten raken ontstoken, spieren en zenuwvezels teren weg en eczeem verschijnt op de huid. Voorbeelden zijn: RA, MS, Hashimoto, diabetes type I. Dit alles is het gevolg van het disfunctioneren van het autonome zenuwstelsel. 

In toenemende mate toont de wetenschap aan dat er via de ademhaling invloed uitgeoefend  kan worden op het autonome zenuwstelsel. 

Breathwork

Via een Breathwork sessie helpen we jou om bewustzijn te genereren over je lichaam om vervolgens de samenwerking aan te kunnen gaan. Op die manier wordt je in staat gesteld om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen fitheid, gezondheid, stressbestendigheid en kwaliteit van leven.

 

Bewuste Ademhaling creëert bewuste invloed op het autonome zenuwstelsel wat invloed uitoefent op onze inwendige organen, hartslag, spijsvertering, houdingen en stemmingen.

 

Stress, paniekaanvallen, tintelende vingers, chronische diarree, versnelde hartslag, diabetes en benauwdheid kunnen allemaal gevolg zijn van een verstoord autonoom en vagaal zenuwstelsel als gevolg van stress. 

Acht van de tien meest voorkomende kankers komen voor in organen die gedurende aanhoudende stresstoestand afgesneden zijn van de normale bloedstroom. 

Reparatie van het autonome zenuwstelsel is een effectief middel om deze symptomen weg te nemen of terug te dringen. 

 

Controle

Breathwork geeft het je veel meer controle over je eigen lichaam. Met de door Wim Hof Methode (WHM) getrainde mensen kunnen hun hartslag, temperatuur en afweer sturen en het het sympatische deel van het zenuwstelsel stimuleren. In combinatie met het blootstellen aan kou kunnen hormonen op afroep geproduceerd worden. Hierdoor ben je in controle over je reactie op stress, angst, je geluksgevoelens en je ontstekingswaarden.

 

 

Transformational Breathing

Deze techniek bestaat uit meerdere blokken en zorgt ervoor dat je jezelf letterlijk transformeert. Via de adem oefen je invloed uit op meerdere systemen in je lichaam; longsysteem, hart-en-vaat systeem, zenuwstelsel, hormoonsysteem en immuunsysteem. 

Deze ademhaling gebeurt in blokken van verbonden ademhaling waarbij in de pauzes retentie (het vasthouden van de adem) wordt getraind. Op deze manier leer je jouw lichaam afwisselend om te gaan met veel zuurstof en minder CO2 en andersom. Deze breathwork sessie wordt vaak gecombineerd met een ijsbad om de, via de ademhaling verkregen transformatie, direct te kunnen toepassen in een 'stressvolle' situatie. 

 

Breakthrough Breathing 

Deze techniek bestaat uit een constante verbonden ademhaling. Een verbonden ademhaling houdt in dat er geen pauze momenten zijn tussen je in- en uitademing. Iedere inademing wordt direct opgevolgd door een uitademing, waarna de volgende inademing direct volgt. Hierdoor geef je je lichaam een enorme boost aan zuurstof waardoor al je cellen verzadigd raken. Afvalstoffen worden letterlijk uit je cellen geduwd en de daarbij opgeslagen patronen en emoties komen los. Hiermee doorbreek je letterlijk je eigen patronen en kom je bij vaak onbewust opgeslagen emoties. Zodra pijn doorvoelt is, die ten grondslag ligt aan onze patronen is er ruimte. Ruimte om volledig jezelf te zijn. 

 

De ademtechnieken zijn vooral geschikt als een vorm van preventief onderhoud, een manier om het lichaam in balans te houden zodat lichtere klachten niet uitgroeien tot ernstige gezondheidsproblemen. Maar ook om meer controle over je lichaam te krijgen en jezelf te transformeren. Mochten we die balans van tijd tot tijd verliezen, dan kunnen ademhalingsoefeningen die vaak weer herstellen.

Wil je een afspraak maken klik dan hier of neem contact op via 0646166644

Voor meer informatie over workshops; volg ons op social media 

Ervaringen

IMG_3982.heic

Frank van der schoor

Als ik die breathwork sessie in één woord zou moeten beschrijven zou ik 'Magisch" gebruiken. De respectvolle manier waarop jullie het hebben geleid heb ik echt heel erg gewaardeerd.

Je bent met iets prachtig begonnen. Hier gaan zoveel mensen iets aan hebben. Er is namelijk zoveel pijn, onzekerheid en spanning in deze tijd!

bottom of page