top of page

De Invloed van Koudetraining op onze gezondheid

Een van de belangrijkste aspecten in onze praktijk is dat we je willen helpen met het bewust worden van je lichaam en het begrijpen van je pijnklachten.

De laatste tijd hebben wij zelf steeds meer ervaren dat dat enerzijds met het aanvoelen van je lichaam te maken heeft en anderzijds met kennis over het lichaam. Deze twee aspecten samen zorgen voor lichaamsbewustzijn.


Kennis is vaak nodig om bewust te handelen. Wanneer je dankzij dit handelen een ander of beter gevoel ervaart kun je spreken van lichaamsbewustzijn.


Koudetraining is de laatste jaren enorm in opkomst geraakt en dat is niet zonder reden. Het heeft veel positieve effecten op de fysieke mogelijkheden van ons lichaam en is daarmee direct van invloed op je totale gezondheid. De bewezen gezondheidsvoordelen van koudetraining op een rijtje:

  • Cardiovasculaire workout; de kou is een workout voor he hart en vaat systeem. Als je de kou in gaat knijpen de vaten in de ledematen zich dicht en gaat je hartslag omhoog. De vaten in je romp gaan meer open staan om de inwendige organen te beschermen.

  • Thermoregulatie; je lichaam leert veel beter omgaan met kou. Het leert zichzelf beter warm houden. Vooral bij mensen die standaard koude handen en voeten hebben werkt dit uitstekend.

  • Mentale gezondheid; de koude geeft een boost van 530% aan je Noradrenaline, het hormoon dat werkt als een neurotransmitter en zorgt voor alertheid. Het mobiliseert het lichaam en het brein om in actie te komen. Je zal dus merken dat je meer energie en focus hebt.

  • Verminderde Ontstekingen; chronische ontstekingen zorgen voor verhoogde kans op overlijden, en verminderde cognitieve functies. De hormonen die vrij komen tijdens de koude training (cortisol en adrenaline) helpen tegen chronische ontstekingen.

  • Thermogenesis; het creëren van warmte vanuit je eigen lichaamscellen

  • Positief effect op je metabolisme en insuline productie.

Uiteraard is het belangrijk om koudetraining langzaam op te bouwen in een veilige omgeving. De allerbelangrijkste factor is leren luisteren naar je lichaam. De tijdsduur in de kou kan iedere dag anders zijn en is zeker niet alleen afhankelijk van de temperatuur van het water. Vandaag vijf minuten in een koud bad kan een hele andere reactie opleveren dan gisteren vijf minuten in een koud bad. Het is daarom aan te raden om deze training onder begeleiding te doen, of wanneer je het zelf wilt doen altijd iemand mee te nemen die je kan ondersteunen.

Recente blogposts

Alles weergeven

De invloed van grounding op onze gezondheid

Een van de belangrijkste aspecten in onze praktijk is dat we je willen helpen met het bewust worden van je lichaam en het begrijpen van je pijnklachten. De laatste tijd hebben wij zelf steeds meer erv

De Invloed van Breathwork op onze gezondheid

Een van de belangrijkste aspecten in onze praktijk is dat we je willen helpen met het bewust worden van je lichaam en het begrijpen van je pijnklachten. De laatste tijd hebben wij zelf steeds meer erv

Burn-Out en het Zes Domeinen Model

Burn-out en het zes domeinen model Een effectieve oplossing! Dat een burn-out steeds vaker voor komt zal de meeste van jullie niet zijn ontgaan. Steeds meer zien we het in onze omgeving of krijgen we

Comments


bottom of page