top of page
Foto van schrijverKevin Koesveld

Drukte en (lichamelijke) overbelasting


Veel mensen die bij mij onder behandeling zijn (geweest) weten dat ik me tijdens mijn manuele therapie ook bezig houd met informatievoorziening over voeding en dat ik me graag inlees over onderwerpen waarbij de mentale aspecten van de mens centraal staan. Dit zijn boeken die in onze huidige samenleving worden bestempeld als zelfhulpboeken. Deze boeken gaan vaak over stress, drukte, mindset, liefde en dankbaarheid.


Daarnaast weten de meesten dat mijn vriendin yogalessen verzorgt en ik geloof in de kracht die yoga brengt. Zeker op het gebied van stress. Een belangrijk onderdeel bij yoga is het leren ontspannen en het aanvoelen wat je lichaam je vertelt zodat je jezelf minder gestrest zult gaan voelen. Stress is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van lichamelijke klachten:


Volgens cijfers van de National Science Foundation is er vanaf 1972 sprake van een gestage stijging van het percentage mensen, zowel mannen als vrouwen, dat zich ‘altijd’ gehaast voelt.


Het is ook niet zo dat stress of inspanning in een specifieke mate slecht voor je is. Stress is slecht als die voortdurend aanwezig is. Je lichaam is erop afgestemd om te schakelen tussen een staat van activiteit en een staat van rust, om je met een dosis adrenaline op scherp te zetten en je daarna weer te laten ontspannen.


Over het algemeen is de drukte die je voortdrijft continu aanwezig en wordt niet afgewisseld door perioden van rust en ontspanning. We stomen op volle kracht door zo zal je nooit boven jezelf uitstijgen. Als je jouw lichaam niet de kans geeft om te schakelen tussen ‘aan’ en ‘uit’ ontzeg je jezelf de mogelijkheid om bij te komen. Dit leidt tot ‘allostatische overbelasting’ oftewel een versnelde slijtage van het lichaam en het brein. In Japan is er een woord voor de gevolgen van extreme drukte: karoshi, wat ‘dood door te veel werk’ betekent. Er is sprake van karoshi wanneer chronische vermoeidheid ten gevolge van langdurige en aanhoudende stress bij jonge, gezonde volwassenen tot een beroerte of hartfalen leidt.


Leren omgaan met stress is een lastige in deze maatschappij. Zoals eerder gezegd is het een drijfveer, maar tegelijkertijd een langzame dood. Het antwoord is het vinden van balans, waarbij yoga kan helpen door handvaten aan te rijken. Dat gebeurt niet op een zweverige manier, maar dat ontstaat vanuit de erkenning van de rust in jezelf. Waar de yoga van mijn vriendin voor staat is niet alleen werken aan een krachtig lichaam, maar nog belangrijker de kracht ervaren om naar je eigen lichaam te luisteren, de geest te kalmeren en te genieten van het moment.


Geschreven door Lesley Bastemeijer

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page