top of page
Foto van schrijverKevin Koesveld

Burn-Out en het Zes Domeinen Model

Burn-out en het zes domeinen model

Een effectieve oplossing!


Dat een burn-out steeds vaker voor komt zal de meeste van jullie niet zijn ontgaan. Steeds meer zien we het in onze omgeving of krijgen we er zelf mee te maken zowel in werk- als privé-sferen. Tijdens en in de nasleep van de Corona(lockdown)periode is er een situatie ontstaan waarin steeds meer mensen hier mee te maken hebben gekregen.


In 2017 gaf de GGZ al aan dat 75% van de jongeren last heeft van stress en burn-out klachten(1). In 2021 kregen, volgens het ministerie van ‘volksgezondheid’, 130.000 nieuwe mensen de diagnose overspannenheid. Dat betekend dat er per 1000 mannen iets meer dan 5 zijn met een burn-out, waar dit voor vrouwen zelfs bijna 10 per 1000 vrouwen zijn(2). De impact van een burn-out weegt niet alleen in het persoonlijke leven, maar ook in het zaken leven. Voor werkgevers lopen kosten burn-out klachten namelijk tot wel 300 euro per dag (3) en ervaart ruim 17% van de werknemers burn-out klachten (4).


Dat de burn-out een steeds grotere rol gaat spelen in onze samenleving is wel duidelijk, maar goede oplossingen in het reguliere circuit blijven voorlopig nog extreem achter. Daarnaast zijn er lange wachttijden en ziet het er niet naar uit dat de drukte in de reguliere zorg zal afnemen. Dit in combinatie met de zwart-wit tunnelvisie met betrekking tot oorzaak en gevolg in het gehele systeem (body, mind and soul), zorgt het ervoor dat mensen onnodig lang blijven doorlopen met deze klachten.


De meest gebruikelijke behandelmethode op dit moment is een periode van rust in combinatie met psychologie (praten over je ervaren problemen) waarna er stap voor stap opgebouwd gaat worden met betrekking tot werkuren. Weer 100% kunnen werken in diezelfde functie is altijd de doelstelling van de psychologen en bedrijfsartsen. Vaak gaan alle analyses en metingen daar over. Maar hoe zit dat met jouzelf? Indien een burn-out niet goed aangepakt wordt is het risico op een terugval 65%. Mocht je daarna nog niet goed herstellen, is de kans op een tweede terugval zelfs 95%. Als je daar een hersteltraject van zes maanden aan koppelt waarbij de klachten niet beter, of zelfs erger zijn geworden, wordt het dan niet eens tijd om het vanuit een ander perspectief te gaan bekijken?

Waar denk je aan als je gaat kijken naar de verschillende opties van begeleiding die standaard aangeboden worden voor de verscheidenheid aan klachten in het stress en burn-out patroon? Dan wordt er onder andere gezien dat 63% van de jongeren tussen 18 en 34 jaar oud een psycholoog heeft bezocht vanwege deze gerelateerde klachten, maar is dit wel de juiste plek om met deze klachten te dealen?

Wij denken van niet.


Wanneer je kijkt naar de diagnose burn-out en de bijbehorende symptomen is er een duidelijk patroon te herkennen. Want wat is nu eigenlijk een burn-out? En wat doet langdurige stress, vanuit welke vorm dan ook, met jouw lichaam?

Om te beginnen is het nodig om uit te leggen dat langdurige overbelasting van je systeem zorgt voor het leegtrekken van je reserves (van vitamines en mineralen). Je batterij is helemaal leeggezogen. Je kan niet genoeg opladen en komt energie tekort voor fysieke en mentale processen die een normale dag van je vraagt. Je lichaam heeft je duidelijk iets te vertellen. Los van het pure fysieke wat zich afspeelt kunnen zich daar bovenop ook onopgeloste conflicten opslaan in je lichaam, emotioneel en energetisch, wat heel veel energie rooft, maar daar wordt in een later stuk terug op terug gekomen.

De bovenstaande afbeelding neemt je mee in een korte analyse van wat de symptomen van een burn-out kunnen zijn in verschillende domeinen. Dit is wat het lichaam voor klachten laat zien, ofwel de manier waarop het jou iets wil duidelijk maken. Klaag jij over je lichaam of klaagt het over jou?


Vaak zijn we bezig met alles om ons heen behalve de manier waarop jij je leven invult, of in wilt vullen. Die laatste is meestal van ondergeschikt belang terwijl dat juist belangrijk is voor jouw persoonlijke energiehuishouding.

Wat krijg je binnen, wat verbruik je, waar krijg je energie van, wat kost jou energie? Dit is altijd subjectief, dat wil zeggen dat het voor ieder individu anders is. En er dus ook verschillende aanpakken nodig zijn met betrekking tot burn-outklachten.

Stress kost vaak energie, althans zo kijken we er tegen aan. Terwijl stressbestendigheid juist super trainbaar is net als het kunnen van een squat. Voeding levert energie, maar vanwege het gebrek aan kennis over de kwaliteit van voeding levert het eten dat we naar binnen werken vaak alleen maar vulling (voeding zonder nutriënten).


Alleen die vulling levert vaker ontstekingen op. Die op hun beurt weer energie kosten en klachten met zich mee brengen.

Slaap zou een proces van verwerking en opladen moeten zijn terwijl dit voor veel mensen met een burn-out, vaak niet is. Diep slapen en uitgerust wakker worden is een proces wat begint met hoe je wakker wordt. Vagen die je jezelf kan stellen met betrekking tot factoren die invloed hebben op de slaapkwaliteit zijn bijvoorbeeld;

· Hoe vaak en wanneer drink je koffie?

· Wat voor licht laat je binnen komen in je huis of werkplek?

· Voel je wanneer je lichaam om rust vraagt?


Het heeft dus alles te maken met je lichaamsbewustzijn. En om dit te kunnen, een goed lichaamsbewustzijn, heb je ook kennis en ervaringen nodig. (In de andere blogs gaan we verder in op hoe kennis je lichaamsgevoel kan beïnvloeden en verbeteren).


Dankzij onze kennis hebben we de ervaring opgedaan dat aanpassingen in leefstijl gericht op Ademhaling, Immuunsysteem, Slaap en Stress er binnen vier weken voor kunnen zorgen dat:

· Je energie niveau omhoog gaat!

· Je jezelf minder gestrest en gehaast voelt!

· Je beter in slaap valt en opgewekter wakker wordt!


Het resultaat hiervan is dat alle klachten die beschreven staan bij de symptomen van een burn-out dus binnen die vier weken aanzienlijk kunnen verbeteren met relatief kleine aanpassingen.

Ben je nieuwsgierig? Neem contact op of check het back2basics tracject op de website




Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page